Какво да направим, ако детето се задави?
Паниката е първото нещо, което не трябва да допускате, в случай, че детето ви се задави. Най-често родителят или друг много близък роднина не реагира правилно или изобщо не предприема нищо, за да  помогне на малчугана. Първата реакция, към която се прибягва - да се потупа детето по гърба е неправилна, тъй като може  частичното задушаване да стане пълно, което ще усложни ситуацията още повече и ще причини още по-голям шок за родителят и за детето, отбелязва испанското сп. Hola.
 
По-важното е да се реагира бързо в ситуация като тази, съветват лекарите. Ако детето се задави и не можете да достигнете до предмета и да го издавите с пръсти, то приложете метода на Хаймлих като първа помощ.
 
Имайте предвид, че малчуганът може да глътне нещо и то да попадне в трахеята му и да няма оплаквания – като  кашлица напр, да не плаче , да не държи за шията и да се опитва да си вземе въздух.
 
При частично  запушване на дихателните пътища  най-често кожата на лицето се зачервява, детето  издава свирещ или хъркащ звук,  изпитва страх, опитва се да се изкашля  шумно. Ако след 1-2 минути, малчуганът не изкашля предмета, се обадете на тел. 112!
 
За метода на Хаймлих трябва:
 
1. Поставете едната  си ръка, свита в юмрук малко над пъпа на детето,  другата ръка върху нея и направете до 5 бързи притискания в посока навътре и нагоре точно под гръдния кош.
 
2. След всяко притискане следете дали има някакъв резултат - детето да кашля, плаче или да повърне, защото това е индикация, че въздух отново навлиза в дихателните пътиша.
 
3. Ако детето губи съзнание, докато чакате линейка, приложете вдишване уста в уста.
 
4. Ако бебето е по-малко от годинка, наклонете го напред и с дланта на ръката направете до  5 удара по гръбчето  като след всяко потупване проверявайте дали не е изкашляло предмета, който запушва трехеята. 
 
За да не се случват подобни инциденти, възпитавайте децата да не говорят и да не се смеят докато се хранят, да не звънят по телефон , да не тичат със залък в устата.

 

Powered by Burptech - FB Like Box widget